5 Eylül 2012 Çarşamba

Aydos Ormanı Kontrolsüz Ağaç Kesimi

Aydos ormanı İstanbul'un Anadolu yakasında Kartal'ın kuzeyinde yer alan bir orman ve İstanbul'un giderek azalan yeşil alanlarından bir tanesi. İçinde bir gölet de bulunan orman, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve koşmak için son derece ideal. 537m ile İstanbul'un en yüksek noktası olan ve antrenmanlarımda birkaç kez çıktığım Aydos tepesi de ormanın içinde.

Aydos'un benim için farklı bir önemi var. Orman ve patika koşusu ile gerçek anlamda ilk tanıştığım yer. Aydos'tan önce Belgrad Ormanında Neşet Suyu parkurunda koşmuştum ama Aydos'taki yokuşların eğimleri ve zorluğu Neşet Suyu'na göre çok farklı.

Aydos Ormanı

Aydos'ta ilk koşularımı yaptığımda iki maraton bitirmiştim ama dik yokuşlarda sanki koşuya yeni başlamış gibi bir hale geliyordum. Bana arazide ve yokuşlu bir patikada koşmanın yolda koşmaktan ne kadar farklı olduğunu, hatta neredeyse başka bir spor olduğunu ilk öğreten yer Aydos olmuştu. Daha sonraları burada hem maratonlar hem de ultralar için antrenman yapmak ya da sakin bir ortamda doğayla başbaşa kalmak için defalarca koştum.

Aydos Göleti - Fotoğraf Emre Öktenoğlu
Fakat maalesef Aydos Ormanı hızla yok oluyor. Bu yılın Haziran ayında koşmaya gittiğimde son 5 aydır ilk kez geliyordum ve ormandaki ağaç kesiminin inanılmaz boyutlara ulaştığını gördüm. Ormanı adeta katledercesine çok sayıda ve farklı yerlerdeki ağaçlar kesilmiş ve eskiden patika olan yerler adeta açık arazi haline gelmişti. O gün bulduğum tüm adreslere email göndererek bu durum hakkındaki tepkimi dile getirdim.

Bugün yaklaşık 3 ay aradan sonra Aydos'a tekrar gittim. Ne yazık ki durum aynı şekilde devam ediyor. Ormana gelenlerin büyük bölümü sadece piknik alanlarına geldiği için durumu farketmiyorlar ama ormanın içlerine girerseniz ağaç kıyımı tüm hızıyla sürüyor.   Nasıl ki hastanın karnında makas unutan doktorun yaptığının yanlış olduğunu söylemek için tıp eğitimi almak gerekmiyorsa, bu yapılanın normal bir kesim olmadığını görmek için de rahmetli dedem gibi orman mühendisi olmak gerekmiyor. Bu iş ormanı ormanlıktan çıkarıp imara açmaya hazırlık yapmaktan başka bir şeye pek benzemiyor. 

Fotoğraf Emre Öktenoğlu
Ne yazık ki aynı durum Çekmeköy ormanında da yaşanıyor. Üçüncü köprü vs. sebebiyle Belgrad Ormanı'nın durumu da ortada. Tam da havalar uygunken ve ortada hala ormana benzeyen birşeyler varken ormanda koşmanızı önerirken, eğer siz de tepkinizi bildirmek isterseniz konuyla ilgili olabileceğini düşündüğüm ve tepkimi bildirdiğim ilgililerin email adresleri aşağıda.

Orman Genel Müdürlüğü 
ogm@ogm.gov.tr
istanbulobm@ogm.gov.tr

Orman Genel Müdürlüğü
Nazım AVCI - BAŞMÜHENDİS
e-posta : navci@cevreorman.gov.tr


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Hülya ÖZBEK - ŞUBE MÜDÜRÜ
e-posta : hozbek@cevreorman.gov.tr


Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü
Bekir KARPUZ - Mühendis
e-posta : bkarpuz@cevreorman.gov.tr
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder