21 Mayıs 2021 Cuma

Salomon Sonic 4 İncelemesi

Salomon'un yol koşuları için ürettiği Sonic serisi ilk olarak 2018'de tanıtılmıştı. 2019 ve 2020'de serinin ikinci ve üçüncü versiyonları çıktıktan sonra 2021 Mart ayı itibari ile Sonic 4 versiyonu geldi. Ben de bu seriyi ilk çıktığından itibaren yoğun şekilde kullanan biri olarak yorumlarımı paylaşmaya değer buldum.  

Başlamadan önce bir hatırlatma yapmamda fayda var. Uzun yıllardır Salomon Türkiye sporcusuyum, bu ayakkabıyı kendim almadım ancak aşağıdaki tüm yorumlar kendi deneyimlerim ışığında benim tarafımdan yazıldı. Herkesin koşu geçmişinin, vücut yapısının, tercihlerinin ve koşu formunun farklı olabileceğini de akılda tutarak okursanız daha sağlıklı bir fikir edinebilirsiniz. 

Sonic serisinin tarihine kısaca bakarsak, 2018'de çıkan ilk versiyonda bazı problemler vardı. Özellikle kullanılan malzeme dolayısı ile ayakkabı biraz ağırdı, sürtünmeye bağlı tahriş yaratabiliyordu ve özellikle sıcak havalarda yeterince hava almıyordu. İkinci versiyondan itibaren bence sorunların hemen hepsi çözüldü. Sonic 2 ve Sonic 3 ile binlerce kilometre koştum. İki kere Spartathlon ve iki defa 150-160 km'lik yarışlar koşmanın dışında çoğu antrenmanda olmak üzere onlarca defa maraton ve üstü mesafeler yaptım. Sonic 4 ile de son aylarda 1000 km'nin üzerinde mesafe yapmışımdır. Dolayısı ile bu ayakkabıları yeterli şekilde inceleyebilecek kadar çok test ettiğimi düşünüyorum. 



Detaylara geçmeden önce Sonic 4'ün üç farklı versiyonuna ve bunların temel özelliklerine bakalım. 

Sonic 4 Accelerate: Serinin en hafif ve hızlı ayakkabısı. Göreceli olarak kısa mesafelerdeki yarışlar, interval ve sert tempo antrenmanları gibi koşular için ideal diyebiliriz. Deneyimli bir koşucuysanız, fazla kilolu değilseniz ve yarışlarda zaman hedefleriniz varsa size uygun model olabilir. Topuk - burun farkı 6 mm. Ağırlık 223 gr. (42 numara).

 

Sonic 4 Accelerate

Sonic 4 Balance: Adından da anlaşılabileceği gibi serinin dengeli ayakkabısı. Günlük antrenmanlar, biraz daha yavaş tempo koşuları ve daha uzun mesafeli yarışlar için ideal. Hem fazla hız kaybetmeyeyim hem de darbelerden çok etkilenmeyeyim diye düşünüyorsanız size göre. Topuk - burun farkı 8 mm. Ağırlık 257 gr. (42 numara)

 

Sonic 4 Balance

Sonic 4 Confidence: En yastıklamalı ve destekli Sonic modeli. Günlük antrenmanlar, toparlanma koşuları, hız odaklı olmayan uzun koşular ve ultra mesafeler için uygun. Koşmaya yeni başlayanlar, hızdan çok konfora önem verenler, sık sakatlananlar veya sakatlıktan yeni çıkanlar için uygun model olabilir. Topuk - burun farkı 10 mm. Ağırlık 277 gr. (42 numara)

Sonic 4 Confidence

B
u genel bilgilerden sonra ayakkabının bölümlerine göz atarsak:  

Üst bölüm: İlk Sonic versiyonundan itibaren üst bölümde kullanılan malzemenin kalitesinin giderek arttığını rahatlıkla söyleyebilirim. Sonic 3 kullandıysanız bu fark çok büyük değil ama belirgin. Öte yandan Sonic 2'ye göre ciddi bir fark göreceksiniz. Artık çok daha yumuşak, hava alabilen ve gözenekli bir malzeme kullanılıyor. Ayağın ortasını kavrayan Sensifit ile birlikte ayağın ayakkabı içinde oynaması engelleniyor. Doğru numarayı bulursanız sürtünme kaynaklı herhangi bir problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Sonic 3'teki gibi yine ince bir dil var. Topuk bölümündeki kavrama ise özellikle Accelerate modelinde biraz daha geliştirilmiş.  

Bağcıklar, Salomon'un patika modellerinde kullandığı quicklace yerine yol ayakkabılarında kullandığı standart bağcık sistemi. Burada da modele göre ufak farklar mevcut. Örneğin Accelerate'in bağcıklarının daha ince, Confidence'ın bağcıklarının daha kalın olduğunu belirteyim.  

Orta taban: Orta tabanda Sonic 3'ten beri kullanılmaya başlayan OptiVibe yastıklama sistemi devam ediyor. İki kademeli bu sistem, darbeyi emmenin yanı sıra titreşimleri azaltarak kas yorgunluğunu geciktirmek için optimize edilmiş. OptiVibe teknolojisi hakkında detaylı bilgiyi bu videoda bulabilirsiniz. Yastıklamanın miktarı ise yukarıda detaylandırdığım gibi hangi modeli alacağınıza göre farklılık gösteriyor. Eğer hıza odaklanacaksanız haliyle daha hafif ve yastıklaması az olan Accelarate'i, konforu ön plana alıyorsanız veya daha uzun mesafeler koşmayı düşünüyorsanız Balance veya Confidence'ı seçmenizde fayda var.   

Burada bence dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Ayakkabının ön bölümü oldukça rahat, dolayısı ile Balance ve Confidence'da bu anlamda sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum fakat Accelerate'de ayağın ortasını saran bölüm diğer iki modele göre biraz daha dar. Çok taraklı bir ayağınız varsa ve özellikle ayağın şişebileceği sıcak havalarda uzun koşular yapmayı düşünüyorsanız numara konusunda buna dikkat etmenizde fayda var. Accelerate ile birkaç defa antrenmanda maraton mesafesi koşarken son bölümlerde bağcıkları gevşetme gereği hissettiğim için bunu belirtiyorum. Balance ve Confidence'da büyük çoğunluk için böyle bir durum olmayacaktır.  

OptiVibe Orta Taban

Alt Taban: Sonic serisinin tabanında en başından beri Salomon'un patika ayakkabılarında da kullanılan Contagrip malzeme kullanılıyor. Bence ayakkabının en sorunsuz bölümlerinden olduğu için burada ciddi değişiklikler yapılmıyor. Yol koşularında zaten problemsiz olan bu taban, asfalttan çıkıp patikalara girdiğinizde de güven veriyor. Islak, çok çamurlu ve teknik patikalarda tabii ki patika modellerine yönelmeniz gerekir ama asfalttan çıkıp kuru ve düz patikalara girdiğinizde sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. 



Son olarak ayakkabının kalıbının normal (belki çok az büyük) olduğunu söyleyebilirim. Diğer marka ve modellerde giydiğiniz numara büyük ihtimalle uyacaktır fakat yarım numara daha küçük giyenler olduğunu da biliyorum. İşin bu kısmı biraz ayağınızın yapısı ve hangi hava şartlarında ne kadar uzun koşacağınız (ayağın şişmesi) gibi tercihler ile de ilgili. 

Üç Sonic modeli arasından hangi modeli seçmeliyim konusu ise yukarıda belirttiğim gibi tamamen koşu geçmişinize, tercihlerinize ve hedeflerinize bağlı. Sonic 4 Accelerate'in daha çok deneyimli ve performans odaklı koşuculara hitap ettiğini düşünürsek, büyük çoğunluk için Balance ve Confidence arasında bir seçim yapmak uygun olabilir. 

Sonic 4 serisini tek bir kelime özetle derseniz ben "güvenilir" olarak nitelendirebilirim. Sık sık uzun mesafeler koşan biri olarak giydiğim ayakkabının sorun çıkarmaması, performans/konfor dengesini sağlaması ve koşarken ayağımda olduğunu unutmak benim için önemli faktörler. Sonic 4 serisi bu yönlerden tüm beklentilerimi karşılıyor. 

2 yorum:

  1. Aykut Bey merhaba ,
    Yorumlarınız için çok teşekkür ederiz .
    Selamlar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba gunluk giyim ve yürüyüş icin de uygunmudur

    YanıtlaSil