21 Temmuz 2014 Pazartesi

Suunto Ambit 2 İncelemesi

Koşu için geliştirilen GPS özellikli saatler giderek arttıkça seçim yapmak da zorlaşıyor. Burada GPS'li koşu saatinin gerekli olup olmadığı konusuna girmeyeceğim. Hiç saat kullanmadan antrenman yapan ve son derece başarılı olan kişiler olduğu gibi tam tersi de mevcut. Ben kendi adıma yaklaşık 5 yıldır çeşitli marka ve modellerde saatler kullanıyorum ve bilinçli kullanıldığında bunun birçok açıdan önemli katkılar sağladığına inanıyorum.

Bundan birkaç ay önce Suunto Ambit 2'yi test etme şansına sahip oldum. Açıkçası uzun süredir alıştığım saatlerden sonra başka bir koşu saati kullanmak ilk planda beni biraz endişelendiriyordu. İnsan alıştığı şeyleri çoğu zaman değiştirmek istemiyor. Fakat Suunto hem kalitesi hem de doğa sporları ve ultra maraton dünyasındaki birçok atletin tercihi ile uzun zamandır merak ettiğim bir saatti.

Saati yaklaşık 3.5 aydır 100'den fazla antrenmanda kullandım ve hâlâ üzerinde çalışmam gereken bazı ayrıntılar olsa da oldukça fikir sahibi olduğumu düşünüyorum. Birçok yarışta ve antrenmanda bana Ambit 2 hakkındaki görüşlerimi soranlar oldu. Açıkçası bu kadar çok fonksiyonlu bir saati birkaç çümle ile özetlemek gerçekten zor. Saat hakkında detaylı bir Türkçe kaynak da göremediğim için fikir sahibi olmak isteyenlere faydası olabilir düşüncesi ile en iyisinin bir inceleme yazısı olacağına karar verdim.

1936 yılında kurulan Suunto bilindiği üzere doğa sporları ve dalış aktiviteleri için çok çeşitli saatler ve araç gereçler üretiyor. Ben burada koşu, bisiklet ve yüzme başta olmak üzere dağcılık ve trekking gibi çok çeşitli aktivitelerde kullanılan Ambit 2 modelinden bahsedeceğim.



Öncelikle Suunto Ambit 2 serisinin üç modeli olduğunu belirtmek gerek:
  • Suunto Ambit 2
  • Suunto Ambit 2S
  • Suunto Ambit 2R
Ambit 2 en üst model. S ve R modellerinde bazı özellikler çıkartılmış. Temel farklar şu şekilde özetlenebilir:

Ambit 2: Barometrik ve GPS bazlı altimetre, pil süresi 16-50 saat (detayı aşağıda), rengine göre çelik, aliminyum veya safir malzeme,  termometre var, 100m'ye kadar su geçirmezlik, çoklu spor modu.

Ambit 2S: GPS bazlı altimetre, pil süresi 7-25 saat, aliminyum malzeme, 50m'ye kadar su geçirmezlik, çoklu spor modu.

Ambit 2R: GPS bazlı altimetre, pil süresi 7-25 saat, plastik malzeme, 50m'ye kadar su geçirmezlik, çoklu spor modu yok, yüzme için bazı ölçümler yok.

***

Ambit 2'yi elinize aldığınızda ilk hissettiğiniz şey bunun sağlam ve dayanıklı bir saat olduğu. Bu aslında çok şaşırtıcı değil çünkü Suunto ürünlerinin dayanıklılığı ile ün yapmış markalardan biri. Kutunun içinden bilgisayara bağlamak için USB kablosu, nabız bantı ve kullanım kitapçığı çıkıyor. Ambit 2'nin siyah versiyonu 89gr ağırlığında ve eğer hafif saatlere alışıksanız ilk taktığınızda biraz ağır gelebilir. Fakat kısa süre sonra alışıyorsunuz.

Kutu içinden saatin yanısıra nabız bantı, bilgisayara bağlantı kablosu ve kullanım kitapçığı çıkıyor. 
Ambit 2 günlük olarak kullanılacak bir saat olduğu için açma kapama düğmesi yok. İlk olarak aşağıdaki ekranı görüyorsunuz. Bu ilk ekranda eğer sol alttaki VIEW tuşuna basarsanız, en alttaki pil verisi yerine haftanın hangi günü olduğu ve saniyeyi görebiliyorsunuz. Zamanı manuel olarak ayarlayabilirsiniz ama GPS bazlı saat modunu seçerseniz her zaman en doğru saati görmeniz mümkün.

Bu ekranda NEXT tuşuna basarsanız alttaki ikinci resimde görebileceğiniz gibi deniz seviyesinden kaç metre yukarda olduğunuzu ve GPS'i son açtığınız noktaya göre güneşin doğma ve batma saatlerini, hava basıncını ve sıcaklığı görebilirsiniz.



Üstteki ekran tarihi, saati ve pil durumunu gösterirken, ikinci ekran altimetreyi, güneşin doğma ve batma saatlerini dönüşümlü olarak gösteriyor. (Bu ekranda VIEW tuşuna basarsanız hava basıncı ve sıcaklık değerleri geliyor). 

GPS 

Yukarıda bahsettiğim gibi günlük kullanımda GPS devrede değil. Herhangi bir aktiviteye başlamak için ilgili menüye girdiğinizde saat uyduları buluyor ve GPS devreye giriyor.  Saati mesafesini bildiğim birçok parkurda kullandım ve ölçümünün normal GPS hata payı dahilinde doğru olduğuna şüphem yok.

Daha önce kullandığım saatlerden en büyük farkı ise uyduları yakalamadaki hızı. Değişik bir şehre gittiğimde ilk defa GPS'i açtığımda uyduları bulması en fazla 30sn kadar aldı. Bundan sonraki günler aynı şehirde sadece 1-2sn içinde uyduları buluyor ki bu konuda gerçekten çok başarılı. Saati bilgisayara bağladığınızda, uyduların o tarihteki güncel pozisyonları otomatikman saate aktarılıyor, böylece bir sonraki açışınızda son derece hızlı şekilde uyduları bulması mümkün oluyor.

NABIZ BANTI

Eğer uzun süredir nabız bantı kullanıyorsanız mutlaka zaman zaman problemler yaşadığınız olmuştur. En büyük sorunlardan biri henüz iletkenliğin tam olmadığı aktivitenin başında yanlış olarak çok yüksek veya çok düşük değerler göstermesi ya da zaman zaman ani sapmaların yaşanmasıdır. (ıslatma, ters çevirme, pil değişimi, pili ters takıp resetleme vs. gibi önerilerin hepsinin farkındayım ama bazen ne yaparsanız yapın bant yanlış gösterir). Suunto'nun nabız bantı bu anlamda kullandığım en sorunsuz bant. Bantı ıslatmama veya terlemenin başlamasına bile gerek olmadan 2-3sn içinde görüyor ve ilk andan itibaren doğru değerleri göstermeye başlıyor. Ayrıca son derece konforlu.

Ambit 2'nin nabız bantı çok yumuşak ve son derece hassas. 

PİL SÜRESİ

Eğer sık ve uzun antrenman yapan biriyseniz ve ultra maratonlar gibi uzun yarışlara katılıyorsanız bir saatin en kritik özelliklerinin başında pil süresi gelir. Aslında bana sorarsanız böyle biri olmasanız bile pil süresi önemli çünkü ben kendi adıma saati her antrenmandan sonra şarj etmekle uğraşmak istemem. Veya şarj etmeyi unuttuğum bir günün ertesinde aktivitenin ortasında saatin kapanması hoş olmaz.

Ambit 2'de GPS kayıt aralığına göre değişk pil süreleri mevcut. Eğer her saniyede bir nokta kayıt etmesini isterseniz haliyle en doğru ölçümü yapıyor ve bu modda pili 15-16 saat kadar gidiyor. Eğer 5 saniyede bir nokta kayıt etmesini isterseniz süre 24 saate uzuyor. Eğer 60 saniyede bir nokta kayıt ederse pil ömrü 50 saat oluyor.

Aslına bakarsanız 16 saat büyük çoğunluk için fazlasıyla yeterli bir süre. Ironman'lerin 17 saat limiti olduğunu düşününce geriye kalan daha uzun süreli ultralar dışında hemen her şartta ihtiyacı karşılayacağını söylemek çok yanlış olmaz. 5 saniyede bir kayıt modu fazla dönüşlü olmayan ve göreceli yavaş koşularda küçük hata payıyla aktiviteyi 24 saate kadar kaydetmek için gayet iyi bir seçenek.

60 saniyede bir yapılan kayıt ise koşu veya bisiklet gibi hızlı hareket edilen sporlar için bence pratikte kullanabilecek bir mod değil. Bu modun özelliği dağcılık ve trekking gibi göreceli olarak yavaş hareket edilen aktivitelerde uzun süre boyunca kayıt almaya olanak sağlamak. Sonuç olarak kullanıcıya ve kullanım alanına göre üç farklı kayıt ve zaman seçeneği sunması gayet olumlu.

Günlük Kullanım

Eğer bana 4-5 ay önce sorsaydınız "koşu saatinin koşarken takılması yeterli, koşu dışında takılması bence gereksiz" derdim. Fakat Ambit 2'yi günlük saat olarak kullandıkça fikrim değişti. Bazen bir yere yürürken mesafeyi merak edip ölçebilmek, değişik bir yere gittiğinizde deniz seviyesinden kaç metre yukarda olduğunuzu görebilmek, pusulanın, hava basıncının her zaman el altında olması, yaptığınız son antrenmanların detaylarına saat üzerinden hemen ulaşabilmek vs. gibi fonksiyonların avantajını gördüm. Bunların önemli bölümünün akıllı telefonlar ile de yapılabildiğinin farkındayım ama Ambit 2 ile bu işlemler daha hızlı ve doğru olarak yapılabiliyor ve verilerle uğraşmaktan hoşlanan biri olarak bunu seviyorum.

Eğer GPS'i açmazsanız günlük kullanımda saati şarj etmeden 30-45 gün kadar kullanmanız mümkün. Saatin bir güzel özelliği de kolunuzdan çıkarıp bir yere bıraktığınızda 10dk sonra uyku moduna geçip ekranı kapatarak pili muhafaza etmesi. Daha sonra en ufak şekilde hareket ettirdiğinizde uykudan uyanıyor ve ekran yeniden açılıyor.

APP ZONE

Suunto'nun en yenilikçi özelliklerinden biri APP ZONE. Bunu aynı akıllı telefonlara uygulama yüklediğimiz App Store veya Android Market gibi düşünebilirsiniz. Buradaki yüzlerce ücretsiz uygulamayı inceleyip, saatinize orjinal yazılımda olmayan fonksiyonlar eklemeniz mümkün. Hatta basit bir programcılık bilginiz varsa kendi uygulamanızı da yaratabilirsiniz.

App Zone'da çok sayıda uygulama var ama nasıl akıllı telefonlarda binlerce uygulama arasından her zaman kullandığımız belki 10-15 tane uygulama varsa burada da işimize yarayacakları bulmak için biraz araştırmak ve deneme yanılma yapmak gerekiyor. Açıkçası bu daha oldukça yeni bir konsept fakat önümüzdeki birkaç yılda çok daha fazla gelişeceğini, hatta diğer üreticilerin de bu yolda ilerleyeceğini tahmin ediyorum.

App Zone'daki uygulamalardan bazıları
PUSULA ve YÖN BULMA

1936 yılında kurulan Suunto ilk büyük atılımını 2. Dünya Savaşı'nda topçu birliklerinin hedeflerini doğru belirleyebilmesi için ürettiği pusulalar ile yapmış. Bu alandaki büyük başarısının ardından savaş sonrasında hem askeri hem de sivil pazarlarda ürünleri en çok aranılan firmalardan biri olarak yerini sağlamlaştırmış. Dolayısı ile yön bulma konusunda büyük bir deneyime ve altyapıya sahip.

Ambit 2'nin pusulasında iki önemli özellik var. Bunlardan ilki diğer birçok GPS saatinde bulunmayan manyetik pusula. Manyetik pusulanın geleneksel pusulalardan farkı doğru yönü göstermesi için hareket etmenize ihtiyaç duymaması. Dolayısı ile hareketsiz halde dururken de doğru yönü görmeniz mümkün. İkincisi ise 3D Pusula özelliği. 3D olmasının anlamı kolunuzu hangi açıyla tutarsanız tutun pusulanın doğru yönü göstermesi. Yani geleneksel pusulalar gibi mutlaka yere paralel tutmanıza gerek yok  Bu da koşarken veya hızlı şekilde hareket halindeyken büyük bir avantaj.

Pusula ekranı. Saat güneybatı yönünü işaret ederken siyah üçgen kuzeyi gösteriyor. 
Bunun dışında saate rota yükleyerek basit bir harita üzerinden doğru yönü takip edebiliyorsunuz. Bu birkaç açıdan yararlı. Hem başkalarının yaptığı rotaları saate yükleyip takip edebilirsiniz, hem de kendi yaptığınız bir koşuyu rota olarak kaydedip daha sonra tekrar etmek için saklayabilirsiniz. Hatta Suunto'nun sitesinde harita üzerinde kendi rotanızı çizip daha sonra bu rotayı saate aktarabilir ve bu şekilde takip edebilirsiniz. Aktivite esnasında unutmak istemediğiniz bir yerin koordinatlarını POI (point of interest) olarak saate kaydederek daha sonra tekrar bu bölgeye geldiğinizde kolayca bulma şansınız da var. Daha önce kullandığım saatlerde çok fazla görmediğim bir özellik, bir aktiviteye başladıktan sonra eğer bir rotaya girmek isterseniz bunun için aktiviteyi bitirmek gerekmiyor, o aktivite devam ederken rotayı seçip devam edebiliyorsunuz.

Son olarak eğer tanımadığınız bir arazide antrenman yaparken yolunuzu kaybederseniz sizi başladığınız yere döndüren FIND BACK fonksiyonu mevcut.



İlk ekran 44km'lik bir koşu rotamın tamamının 10km'lik ölçekte gösterilmesi. İkinci ekran başlangıç noktasının bulunduğum yere göre nerede olduğunu, son ekran ise başlangıç noktasının bulunduğum yerden 103 metre uzakta olduğunu ve yönünü işaret ediyor. 

MOVESCOUNT

Suunto Ambit 2 ile kaydettiğiniz aktiviteleri bilgisayara aktarmak için önce Moveslink yazılımını bilgisayarınıza kurmalısınız. Daha sonra USB kablo ile bağladıktan sonra Suunto'nun aktiviteleri kayıt altına aldığı movescount.com'da detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

Burada saat üzerindeki tüm ayarları da kontrol etmek ve değiştirmek mümkün. Örneğin koşarken hangi ekranları görmek istediğinizi, içinde hangi veriler olmasını istediğinizi, bunların sırasını ve çok daha fazla ayarı buradan değiştirebilirsiniz. Strava kullananlar için aktivitelerin otomatikman Strava'ya yüklenmesi için opsiyon da mevcut.

Bir aktivitenin verileri için örnek vermek gerekise Kars Ultra Maratonu'ndaki verilerim şu şekilde saate yansımış.





BİSİKLET - YÜZME - TRİATLON

Saati ağırlıklı olarak koşu için kullansam da 3-4 defa bisiklet ve 15 kez kadar da açık denizde yüzme antrenmanlarında denedim. Bisiklet antrenmanlarında aynı koşuda olduğu  gibi çeşitli verileri aynı anda görmeniz mümkün. Eğer isterseniz power meter ve kadans sensörleri ile de uyumlu.

Açık denizde yüzerken ise hem GPS ile mesafe bilgisini görme şansına sahipsiniz hem de saatin içindeki ivme ölçer (accelerometer) sayesinde kulaç verilerini görebilirsiniz. Yüzmede gördüğüm bir değişiklik mesafenin koşu veya bisiklet gibi kademeli olarak artmaması. Örneğin koşarken veya bisiklete binerken mesafe 1:21, 1:22, 1:23km... şeklinde artarken yüzmede 0:25, 0:31, 0:38, 0:42km gibi değişken aralıklarla artıyor.

GPS sinyalleri su altında işlemediği için büyük ihtimalle bunun sebebi kolumun dışarda olduğu zamanlarda kayıt alması. Yüzücülerin sık kullandığı şekilde saatin bone içine yerleştirilmesi ile her ne kadar yüzerken verileri takip edemeseniz de daha net veriler elde edebilirsiniz. Yine de değişik günlerde aynı parkurdaki iki yüzme aktivitem birrbirine çok yakın sonuçlar verdi (aradaki yanlışlık benim tam doğru bir çizgide yüzememiş olmamdan da kaynaklanmış olabilir).

Aşağıda birkaç gün arayla iki yüzüşü görebilirsiniz. İkisinde de açıktan gidip aynı yerden dönüş yaparak daha sığ taraftan döndüm. Mesafeler 959m ve 984m olarak birbirine oldukça yakın çıktı. Tam düz bir çizgide yüzemediğime de şüphe yok. Özellikle yüzme ve bisiklet konusunda daha detaylı inceleme arıyorsanız her zaman olduğu gibi DC Rainmaker'ın incelemesine göz atmanızda fayda var.




DİĞER FONKSİYONLAR

Alarmından kronometresine kadar burada saatin tek tek her fonsiyonunu saymak mümkün değil ama benim oldukça faydalı bulduğum birkaç ekstra özelliğinden bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebilirim:

- Menü içinde kısayol yaratma özelliği gayet yararlı. Örneğin sık sık değiştirdiğiniz bir ayar var. Her seferinde bu ayarı değiştirmek için menüler içinde gitmek yerine bu ayara bir kısayol yaratıyorsunuz ve VIEW tuşuna uzun bastığınız zaman bu ayar değişiyor. Sık değiştirilen ayarlar için zaman kazanmak için çok yerinde bir özellik.

- Saatin ekranının kontrastını istediğiniz şekilde  ayarlamak mümkün ama bunun dışında bir de INVERT DISPLAY özelliği ile görünümü tamamen tersine çevirmek mümkün. Bunun bir artısı da değişik ışık şartlarında en kolay okunan versiyona hızla geçebilmeniz.


Invert Display fonksiyonu ile saatin görnüşünü ve çeşitli ışık ortamlarında okunuşunu değiştirmek mümkün. 
-Birkaç ay önce gelen yazılım güncellemesi ile saatteki ivme ölçer sayesinde koşarken bileğinizden kadansınızı ölçme özelliği geldi.(denemelerimde gayet doğru ölçüyor). Böylece foot pod'a gerek kalmadan kadansınızı görmeniz olası.

Kalan pil süresini, çizgi veya bar olarak veren bazı diğer saatlerin aksine yüzde olarak gösteriyor. Böylece örneğin her saniyede kayıt alma modunda iken (toplam 15-16 saat), 25% sarj kaldığında daha yaklaşık 4 saat kadar kullanabileceğinizi biliyorsunuz.

-Gece yarışlarında kullanmayı düşünüyorsanız ekranın her şartta rahat okunmasını sağlayan güçlü bir ışığı var.

-Bundan önceki saatlerimde anlık hız özelliğini hemen hiç kullanmazdım çünkü yeterince doğru ve sağlıklı bulmuyordum. Ambit 2 ise FusedSpeed özelliği ile GPS verisini saatteki ivme ölçerin verileriyle birleştirerek daha sağlıklı bir sonuç veriyor.  Anlık hızı kullanacaksanız verinin yaklaşık 4-5 saniye geriden geldiğini aklınızda tutun. Yani 6:15/km pace ile koşarken birden 4:30'a çıkarsanız saatte 4:30'u görmek için 5sn kadar beklemeniz gerekiyor ki bu da bence kabul edilebilir bir gecikme.

Öte yandan anlık pace verisi :05/km aralıklarla veriliyor. Bunun anlamı şu: anlık hızınız 5:12/km  ise saatte 5:10 göreceksiniz. Biraz daha yavaşladığınızda ise bu veri 5:15 olarak gözükecek. (Bu sadece anlık hız için geçerli, bütün aktivite için geçerli olan ortalama hızda 5:12, 5:13 vs. gibi tam değerleri görebilirsiniz.).

GELİŞTİRİLEBİLECEK ALANLAR

Her şeyde olduğu gibi bana göre Suunto Ambit 2'de de geliştirilebilecek alanlar mevcut. Bunlar tabii benim kişisel görüşlerim, kimileri başkası için önemsiz olabilir, başkası için önemli eksiklikler ise beni fazla etkilemiyor olabilir. Bu arada gördüğüm eksikliklerin bazılarını ilk başlarda çok önemli görüyordum fakat kullandıkça bazıları hakkındaki fikrim değişti. Bunları şu şekilde sıralayabilirim.

-Daha önceki GPS saatlerimde ekranı 4'e bölerek bir kerede 4 farklı veriyi görmeye alışmış biri olarak Ambit 2'nin ekranının bir kerede en fazla 3 veriyi göstermesine alışmam biraz zaman aldı. Fakat sol alttaki VIEW tuşuna basarak istediğiniz zaman ekranın altındaki üçüncü veriyi aktivite esnasında değiştirme özelliğine alıştıktan sonra bu konudaki fikrim değişti.

Böylece üstteki iki veri sabit şekilde dururken en alttaki veriye 5 taneye kadar değişik veri atayabiliyor ve aktivite esnasında sadece en alt satırı değiştirebiliyorsunuz. Örneğin aktivitenin başında toplam süre yerine nabzınızı görmek isteyebilirsiniz. Sonlara doğru ise buraya toplam süre veya ortalama hızınızı alabilirsiniz. Bu son derece pratik ve kullanışlı bir özellik. (Bu tabii sadece bir ekran. Ben şu anda koşu için 4 ekran kullanıyorum. Eğer isterseniz bu şekilde 8 değişik ekran oluşturup aktivite sırasında NEXT tuşuna basarak ekranlar arasında geçiş yapabilirsiniz. )


Üstteki resimde yukardan aşağı doğru toplam mesafe, anlık hız ve nabız değerleri var. Bu ekranda sol attaki VIEW tuşuna basarak en alttaki bölümde ortalama hızı görebilirsiniz. Bu şekilde en alt bölüm için 5 ayrı değer atayabilirsiniz. 

-Ambit 2'de titreşim özelliği yok. Doğrusunu isterseniz ben bu özelliğin olduğu diğer saatlerde de hemen hiç kullanmıyordum ama kullananlar için belirtmekte fayda var.

-Ambit 2 kompleks interval antrenmanları programlama konusunda gelişime açık. Örneğin 6x800 interval yapacaksanız bunu ancak hızlı ve yavaş şeklinde programlayabiliyorsunuz. Fakat 1600m hızlı, 200m yavaş, 1200m hızlı, 200m yavaş, 800m hızlı 200m yavaş ve ters piramit şeklinde bir antrenman programlamak istiyorsanız bu şu anki yazılım ile mümkün değil. Ancak bu tür antrenmanlar için APP ZONE'da  geliştirilen bazı uygulamalar var ve bunları yüklemeyi deneyebilirsiniz.

-Ambit 2'de bazı ayarları saat üzerinden değiştirebiliyorsunuz fakat bazılarını değiştirmek için bilgisayara bağlamanız gerekiyor. Bunların bir kısmının (mesela GPS kayıt aralığının değiştirilmesinin vb.) saat üzerinden yapılmasına olanak sağlanması bence daha pratik olur. Benzer şekilde şu an itibariyle Ambit 2 yaptığınız bir aktivitenin saatin içinden silinmesine izin vermiyor. Önce movescount'a aktarıp oradan silmek gerek.

-Rota takip ederken ekranlardan bir tanesinde tüm rotayı ve rotanın neresinde olduğunuzu görebiliyorsunuz, diğer bir ekranda ise 200m'lik bir harita ölçeğinde size rota üzerindeki yerinizi gösteriyor. Denemelerimde bu iki ekran yeterli gözükse de değişik ölçekler için zoom in ve zoom out fonksiyonların eklenmesi bence daha fazla kolaylık sağlayacaktır.

SONUÇ:

Eğer ultra maratonlara ve Ironman gibi uzun triatlon yarışlarına ilgi duyuyorsanız Ambit 2'yi incelemenizde büyük fayda var. Bunun yanısıra trekking ve dağcılık gibi aktivitelere ilgi duyuyorsanız 50 saate kadar kullanabileceğiniz pil ömrü, pusula ve yön bulma özellikleri ile yine kuşkusuz en iyi seçenekler arasında. Eğer daha kısa yarışlar koşuyorsanız ve bu kadar uzun pil ömrüne ihtiyacınız yoksa Ambit 2S hemen hemen tüm gereksinimlerinizi karşılayabilir. Eğer fazla uzun yarışlar koşmuyor ve yüzme ile de pek aranız yoksa Ambit 2R sizin için iyi bir tercih olabilir.

Bu incelemenin yapıldığı günlerde Suunto Ambit 3'ün Eylül ayında piyasada olacağı duyuruldu. En büyük farklılıklar bluetooth teknolojisi ile akıllı telefonlar ile bağlantı kurabilecek olması ve yüzme sırasında su altında nabız ölçebilecek yeni bir teknoloji barındırması. Tabii Ambit 3'ün piyasaya çıkacak olmasının en önemli artılarından biri kuşkusuz Ambit 2'nin fiyatının ucuzlayacak olması!

Bitirirken son olarak şunu söyleyebilirim. Yaklaşık 5 yıldır aralıksız her antrenmanda GPS'li saat kullanan ve verileri son derece düzenli şekilde loglayan biriyim. 3 yıl önce herhangi bir gün nerede antrenman yapmışım, 15km'lik bir koşunun 6.km'sini hangi hızda geçmişim, toplam kaç metre tırmanıp inmişim, nabzım neymiş vs. gibi her soruya kayıtlarıma bakıp 30sn içinde cevap verebilirim. Dolayısı ile koşu saati benim için herhangi bir malzeme değil. Her hareketimi takip eden, zayıf ve güçlü yanlarımı bazen kendimden bile daha iyi bilen ve ne yapmam gerektiği konusunda bana ışık tutan sadık bir yol arkadaşım. Açıkçası kimse kendisine devamlı yanlış bilgiler veren, yanlış yönlendiren bir arkadaş ile birlikte koşmak istemez. Böyle biri olarak oturmuş alışkanlıklarımı değiştirip Suunto'ya geçmek benim için hiç kolay değildi. Ancak 3-4 haftalık alışma ve öğrenme sürecini geçirdikten sonra saat günlük hayatımın ve antrenmanların değişmez bir parçası haline geldi.

Suunto Ambit 2'ye yapabileceğim en büyük övgü sanırım bu olsa gerek.

7 yorum:

  1. Merhaba, Suunto ambit in 3 değil 4 modeli var. Suunto ambit2 sapphire en üst model. Bu modelin malzemesi diğer modellere göre daha dayanıklı fiyat farkından da anlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Sınıflandırmayı nasıl yaptığımıza göre değişir. Ben yazıda kullanım fonksiyonlarına göre sınıflandırdım. Bu durumda 3 modeli var. Ambit 2, Ambit 2R ve Ambit 2S.

      Ambit 2 ise kendi içinde Black, Silver ve Sapphire olarak ayrılıyor. Sapphire'in pahalı olmasının sebebi çok dayanıklı safir malzeme kullanılıyor olmasından. Bunun dışında kullanım fonksiyonu olarak Black, Silver ve Sapphire'nin arasında herhangi bir fark yok.

      Sil
  2. Merhaba
    Yazınızdan bu yana epey zaman geçti ve Ambit 3 piyasaya çıktı.Ambit3 modelleri arasında kafam karıştı. En fonksiyonel olanı hakkında bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  3. Yaklasik 15 yildir casio gshock ve protrek serisinden saatler kullaniyorum. Cok agir sartlarda kullanmama ragmen asla sorun cikarmadilar.sporcu degilim Suunto core alacagim ama internette yorumlarda ilk yilinda barometre sensor arizalarindan bahsedilmis suunto saatlerde ? !

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Aykut bey ,çok faydalı ve kapsamlı bilgiler. Bu bilgileri sizden almak harika. Kafamda çok soru işaretleri vardı ve dediğiniz gibi başka yerde rastlamadım. Özellikle sizin deneyimleriniz benim için çok önemli. Bizim için zaman ayırıp bu konuyu paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Dr. Can

    YanıtlaSil