17 Ekim 2012 Çarşamba

Gazi Koşusu - 2012

İstanbul Masterları tarafından her sene geleneksel olarak organize edilen 11. Gazi Koşusu 14 Ekim Pazar günü koşuldu. 2010 yılında da koştuğum bu yarışa geçen sene ultra maraton hazırlıkları dolayısıyla katılamamıştım.

Yarış Ataköy Olimpiyat Evi'nin önünden başlıyor. Parkur 10km olarak açıklansa da benim ve birçok tanıdığımın ölçümlerine göre 9600 ile 9700 metre arasında. Bu da 10km zamanlarının düşük gözükmesinin başlıca sebebi. Eğim olarak oldukça ideal bir parkur. 2.km'deki ve yarışın son kilometrelerindeki hafif çıkışlar dışında düz olarak nitelendirmek yanlış olmaz.
Fotoğraf: Abdülkadir Yeşilyurt
Asker ve Emniyet kökenli Gaziler adına düzenlenen yarışta İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gaziler birkaç dakika önce start alıyorlar. Ardından ise yarış başlıyor. Her sene 300-400 civarı katılımla gerçekleşen yarışta bu yıl 370 kişi koşmuş.
Mevsim normallerine göre biraz sıcak olan 23 derecelik bir hava olsa da bu yılki yarış oldukça güzel bir ortamda koşuldu. Yarış sonunda resmi derecem 38:02 olarak açıklandı.Parkur 350m kadar kısa olduğu için buradaki zamanları başka bir 10K ile karşılaştırmak yerine bir sonraki sene yine bu parkurdaki zamanla kıyaslamak daha doğru olur.  Ya da 9650m üzerinden ortalama pace hesaplaması yapmak yerinde olur.

Yarıştaki en büyük eksikliklerden biri bence katılımcıların yanlarında getirdikleri ufak tefek eşyaları bırakabilecekleri güvenilir bir yer olmaması. Salon içinde soyunma odalarında dolaplar mevcut ama bunların kilidi yok. Deniz yoluyla Bakırköy üzerinden ulaştığım için benim de böyle bir ihtiyacım vardı ve bir arkadaşımın arabasına eşyalarımı bırakabildiğim için şanslıydım. Maalesef soyunma odasındaki dolaplara eşyalarını bırakanların yarış sonrasında birçok malzemesinin çalındığını daha sonradan öğrendik.Erken başlayan ve yarış sırasında parkurda kestirme yaparak kendilerine avantaj sağlayanların olduğunu da yine organizasyon komitesinin açıklaması ile öğrendik. Daha fazla hakem bulundurmak bunun için bir çözüm olabilir ama sporcu etiğinden uzak olanlar için söylenecek pek de fazla bir şey yok.

Çip sisteminin bulunmadığı yarışta katılımcılara üzerinde Atatürk resmi bulunan bir Tshirt ve anı madalyası ile birlikte küçük bir Türk bayrağı veriliyor. Yarışta sponsor bulunmadığı için ufak tefek bazı aksaklıklar oluyor ama gönüllüler büyük özveri göstererek yarışın devam etmesini sağlıyorlar. Ben kendi adıma bu anlamlı yarışı devam ettirmek için büyük çaba sarfedenlere teşekkür ediyorum.

Tüm sonuçlar
Yaş Grupları 
Son metrelerde artık klasikleşen saat durdurma anı. Fotoğraf: Abdülkadir Yeşilyurt
Fotoğraf: İbrahim Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder