6 Mayıs 2015 Çarşamba

Suunto Ambit 2 Nabız Bandı Sorunu Ve Çözümü

Yaklaşık 14 aydır Suunto Ambit 2 kullanıyorum. Geçen sene yazdığım incelemede de bahsettiğim gibi alışık olduğum başka GPS saatlerinden Ambit 2'ye geçerken kafamda bazı kuşkular vardı. Fakat bu süre zarfında tüm kuşkularım silindi ve her anlamda çok sadık bir Ambit kullanıcısı oldum.

Hiçbir marka ve model kusursuz değil. Hepsinin diğerine göre artıları ve eksileri var. Ambit 2 değerlendirmesinde zaten bunlardan bahsetmiştim. Önemli olan kendimiz ve yaptığımız aktivite için nelerin kritik önemde olduğunu belirlemek ve bunu sağlayan bir saati kullanmak. Benim için başta mesafe olmak üzere ölçülen verilerin doğruluğu çok önemli. Aktivite sırasında donma, kilitlenme, kapanma gibi sorunlar yaşamamak ve veriyi kaybetmemek, veriyi saatten bilgisayara aktarırken saç baş yolmamak yine benim için önde gelen faktörler. Kısacası saatin bana doğru bilgi sağlaması, yarı yolda bırakmaması ve her anlamda güven vermesi gerek. Saatlerce koşarken zaten çeşitli stresler ortaya çıkıyor, bir de saatin kendisi ekstra stresler yaratmamalı. Bu anlamda Ambit 2 ile ilgili hiç sorun yaşamadığımı rahatça söyleyebilirim.





Gelelim bu yazının konusuna... Ambit 2'de kullanılan ve Suunto'nun "dual comfort belt" adını verdiği nabız bandı kullandığım nabız bantları arasında kendimi en rahat hissettiğim ve en doğru ölçüm yapan bant idi. Yaklaşık 1 yıl boyunca hiç problem yaşamadan kullandım. Fakat birkaç ay önce bazı problemler baş gösterdi. Önce koşunun başında nabzı ölçmeye başlaması dakikalar almaya başladı. Daha sonra koşunun çeşitli bölümlerinde iletişimi kaybetme veya yanlış ölçme sorunları ortaya çıktı.

Bunlar hemen her marka ve modeldeki bantlarda zaman zaman ortaya çıkabilen sorunlar. Bu durumlarda hangi marka olursa olsun yapılması gereken bazı şeyler var: Göğüs bölgesine temas eden noktaları temizlemek, pili değiştirmek, saat ile bandı yeniden eşleştirmek (pair etmek) ve koşuya başlamadan önce kontak noktalarını iyice ıslatmak bunların en başta gelenleri. Genelde bunlar sorunu çözer, eğer çözmüyorsa daha ciddi bir problem var demektir.

Ben de tüm bilinen çözüm yöntemlerini uyguladım fakat sorun bir türlü tamamen düzelmedi. Bir taraftan bandın  miadını doldurmuş olduğunu düşünürken diğer taraftan acaba atladığım bir şey var mı diye araştırmaya başladım. Çünkü yıllardır edindiğim deneyime göre nabız bantları çok zor bozulan parçalar. Özellikle de ilk aldığınızda yanlış ölçüm yapmıyorsa, 1 yıl gibi bir süre içinde bozulması pek beklenen bir durum değil.

Böylece bu adresteki yorumlarda Kanu isimli kullanıcının aynı sorunu yaşadığını ve sebebini bulduğunu söylediğini gördüm. Bahsettiği çözümü uyguladım ve sorun çözüldü. Başka sorun yaşayanlar olabilir düşüncesi ile paylaşıyorum. Bu çözüm Ambit 2 nabız bandı kullananlar için. (Ambit 3 kullananlar aşağıya bakabilir).

Suunto Ambit 2 Nabız Bandı

Yukarıdaki resimde kayışın vericiye takıldığı yerlerdeki  4 adet metal kontak noktalarını kırmızı çizgiyle işaretlenmiş şekilde görebilirsiniz. Bunları önce alkol ile iyice temizleyin (alkol yoksa kolonya da işi görebilir).  Daha sonra gözlük tamiri gibi işlerde kullanılan küçük düz tornavida veya ona benzer bir aletle metal bölümlerin üzerini "hafifçe" kazıyarak oksitlenme oluşan tabakayı temizleyin. (Sadece alttaki kontakları temizlemeniz yeterli olabilir çünkü sadece onlar vericinin içindeki metal kısma temas ediyor ama işe girişmişken üsttekileri de temizlemenin zararı yok). 

Hepsi bu kadar. Sorun yaşayan birçok kişide bu yöntem işe yaramış. Bende de yaradı ve bunu yaptığımdan beri 3 gündür nabız bandı sorunsuz çalışmaya başladı. Ben hep göğüs bölgesine temas eden noktaları temizliyordum, metal kontak noktalarının oksitleneceği ve bunun iletimi engelleyeceği aklıma gelmemişti. 

Ambit 3 kullanıcıları için: Ambit 3 nabız bandının yapısı aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi farklı. Fakat mantık aynı. Eğer sorun yaşarsanız vericinin üzerindeki metal noktaları ve içine oturduğu yuvaları aynı şekilde temizlemeyi denemenizi önerebilirim. 

Birisinin işine yaraması umuduyla...

Suunto Ambit 3 Nabız Bandı

2 yorum:

  1. Bende de aynı sorun vardı.Artık yok.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Hakkaten işe yaradı. Teşekkürler. Her şeyi denemiştim. Bu yöntemi de ama bu sefer bıçağın ucuyla hafif hafif sürtünce çalıştı.

    YanıtlaSil