22 Mart 2013 Cuma

İznik Ultra'da bir Dünya Şampiyonu

Bu yıl İznik Ultra Maratonu'na katılanlar bir dünya şampiyonu ile aynı parkurda koşma şansına sahip olacak. 2012'de İtalya'da düzenlenen 100K Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Amy Sproston 75K'da koşacak.

Geçen sene kendisi Mart ayında birkaç günlüğüne İstanbul'a gelmişti ve Belgrad Ormanında bir Cumartesi sabahı 4 kişilik grupla 3.5 saatlik bir koşu yaptıktan sonra kendisine bal kaymaklı, menemenli Türk kahvaltısını tanıtmıştık.

Birçok ultramaratoncu gibi O da son derece mütevazi biri. Bir şeyler sormasanız ya da araştırmadan gelmiş olsanız başarılarını ağzından almanız mümkün değil. Ultra maraton koşmanın en büyük özelliklerinden biri de bu spordaki en iyi atletlerle birlikte aynı parkurlarda beraberce (aynı hızda olmasa da) koşma şansına sahip olmak. Bunu kendi ülkemizde yapabilecek olmak bizler için büyük şans.

Amy Sproston İznik Ultra'da koşacak. Fotoğraf: Matt Hagen
Bu yıl kendisi İznik'ten sadece bir hafta önce Amerika'da çok önemli bir 50 mil yarışı koşacak olmasına rağmen İznik'e gelip 75K koşma teklifini kabul etti. Haziran'daki Western States 100Mil yarışı için bir hafta arayla iki 50 mil yarışı koşmak iyi antrenman olur diyerek!

Kazandığı çok sayıda ultranın yanısıra aynı zamanda iki yıldır Amerika'nın en prestijli 100 mil yarışı olan Western States'de kadınlar 8.si ve bu seneki yarışta  hedefi daha büyük. Ağustos'da UTMB'ye katılarak geçen seneki kadınlar 8.liğini geliştirmeye çalışacak. Sonbaharda Güney Afrika'da düzenlenecek 100K Dünya Şampiyonası'nda da Amerikan 100K takımı adına koşarak şampiyonluk ünvanını korumaya çalışacak.

100K Dünya Şampiyonluğu kürsüsü
Kendisiyle yaptığımız koşuda söylediği bir şeyi hâlâ dün gibi hatırlıyorum ve gülümsüyorum. Koşunun ortalarında yan yana giderken aynen şöyle demişti: "Dün Amerika'daki arkadaşlarımla konuşurken, yarın tanımadığım 3-4 erkekle sabahın 4'ünde buluşup hiç bilmediğim bir yerdeki orman patikalarında 3-4 saat koşmaya gideceğim" dedim. Koşan arkadaşlarım, "harika, demek süper zaman geçireceksin" dediler. Koşmayan arkadaslarım ise  "saçmalama, aptallık etme, sakın böyle bir şey yapma" diye beni uyardılar. Ben de onlara "Merak etmeyin bir şey olmaz, ultra koşanlar dünyanın her yerinde aynıdırlar' dedim.

2012'nin Mart ayında yaptığımız teknik patikalarda geçen 25km'lik koşu

1 yorum:

  1. Sabahin 4unde bilmedigi bir ulkenin ormaninda tanimadigi 4 erkekle kosan 1 dunya sampiyonu... :) muthish...

    YanıtlaSil