14 Ekim 2019 Pazartesi

Kipchoge ve 1:59:40

Geçtiğimiz Cumartesi günü 34 yaşındaki Kenyalı atlet Eliud Kipchoge Viyana caddelerinde maraton mesafesini 1:59:40'da koşarak 2 saatin altına inen ilk insan oldu.  Bu derece resmi bir yarışta koşulmadığı ve IAAF kurallarına uygun olmayan bazı özel şartlar altında yapıldığı için dünya rekoru olarak kabul edilmeyecek ama tüm bunlar dünyada büyük bir yankı bulduğu gerçeğini değiştirmeyecek.

Kipchoge maratona başladığında Ankara Eymir Gölü'nde Salomon How To Trail Run antrenmanımızı yapıyorduk. Antrenman bittikten sonra denemenin son yarım saatini canlı olarak izleme şansım oldu. Daha sonra tümünü internetten izledim, konu hakkında birçok yorum ve makale okudum. Tüm bunlardan edindiğim bilgiler ışığında bu denemenin ne anlama geldiği konusunda kendimce bir derleme yapmaya karar verdim. Kafanızda bazı soru işaretleri varsa belki biraz ışık tutabileceği gibi soru işareti olmayanların da kafasını bulandırabilir!

Konuya başlamadan önce son söyleyeceğimi en başta söylemekte fayda var. Kipchoge bana göre tarihin en başarılı maraton koşucusu. Ama bunun sebebi Cumartesi günü 2 saatin altında koşması değil. Bu deneme hiç olmasaydı bile kariyerinde koştuğu 12 maratondan 11 tanesini kazanmış olması ve dünya rekorunun sahibi olması ile bu gerçek değişmeyecekti. Katılıp da birinci bitiremediği tek maraton 2013'te ikinci olduğu Berlin Maratonu ve o yarışta birinci olan Wilson Kipsang'in Kipchoge'yi geçmesi için dünya rekoru kırması gerekmişti. Dahası okuduğum ve izlediğim röportajlarından gördüğüm kendini her yönden çok geliştirmiş olan, zihinsel açıdan da çok güçlü bir atlet olduğu ortada.

Bunu belirttikten sonra 1:59:40'ı biraz mercek altına alalım.




100 metreyi 10 saniye altında koşmak. 1 mili 4 dakika altında koşmak. İnsanoğlu yuvarlak rakamları sever. Maratonu 2 saat altında koşmak da uzun süredir bu kategorideydi. Ama bu noktaya nasıl geldik ve bundan sonrası için neler diyebiliriz önce buna bakalım.

Aslında maratonun da içinde olduğu herhangi bir koşu performansının temel olarak üç faktöre bağlı olduğu söylenebilir.

1- Atletin kendisi (fizyolojik özellikleri)

2- Ekipman (Ayakkabı)

3- Çevresel şartlar (hava sıcaklığı, nem, parkurun yapısı, yükseklik kazanımı, hava direnci, irtifa vs.)

1991 yılında henüz maraton dünya rekoru 2:06:50 seviyesinde iken Michael Joyner adlı bir bilim insanı tüm fizyolojik değerleri optimum düzeyde olan bir insanın koşabileceği en hızlı maraton süresini hesaplamaya yönelik bir makale yayınlanmıştı. Daha sonra referans olarak kullanılacak bu makalede performansın VO2 max, koşu ekonomisi ve laktat eşiği olarak üç değere bağlı olduğunu belirtmişti. Buna göre bir insanın koşabileceği en hızlı maraton derecesini 1:57:58 olarak ön görmüştü.

Ancak 1988'de 2:06:50 olan maraton dünya rekoru 10 yıl boyunca değişmeden kalınca bu araştırma pek ilgi çekmedi. Fakat 1998'den sonra özellikle büyük sponsorlar ve yüksek para ödüllerinin de işin içine girmesi ile süreç hızlandı. Böylece 1998'den 2014'e kadar maraton dünya rekoru tam 10 kez kırıldı ve sonunda Berlin 2014'de Dennis Kimetto dereceyi 2:02:57'ye getirdi.

İşte maraton rekorunun 2 saat altına inip inemeyeceği esas olarak bu andan sonra konuşulmaya başladı. Aslında bu süre hala 2 saat altına inmek için çok yakın değildi çünkü maraton rekorları hep birkaç yılda bir ve 30 saniyeden az sürelerle kırılıyordu. Normal şartlarda 10-15 yıldan önce bu derecelere ulaşılması birçok kişi tarafından mümkün görülmüyordu. Çünkü fizyolojik limitler tarihte hiçbir zaman bu hızda ilerlememişti ve 2 saat altına inmek için fizyolojik değerlerden daha başka faktörleri değiştirmek gerekiyordu.

Önce gerekli üç faktörü daha detaylı şekilde inceleyelim.

1- ATLET

Bir atletin sahip olduğu fizyolojik değerlerin ne anlama geldiğini anlamak için Joyner'ın araştırmasında bahsettiği VO2 max, koşu ekonomisi ve laktat eşiği değerlerinin ne anlama geldiğine hızlıca göz atmak  gerek.

VO2Max: Kısaca vücudunuzun aktivite esnasında sürdürebildiği en yüksek hızda kullanabildiği maksimum oksijen miktarı şeklinde tanımlanabilir. Laboratuvar testleri ile ölçülen bu değeri tespit etmek için genelde bir koşu bandı üzerinde yavaş başlayıp giderek hızlanırsınız. Yorgunluktan dolayı durmak zorunda kaldığınız anda kullandığınız oksijen miktarı bu değerdir.  İnsan vücudunu bir araba gibi düşünürseniz bu değeri arabanın motorunun büyüklüğü olarak düşünebilirsiniz. Bu değer rastgele seçilmiş iki insan arasında önemli bir fikir verse de, dünyanın en iyi atletleri konu olduğunda tek başına yeterli bir gösterge değildir. Örneğin  İskandinav cross country ve bisiklet sporcuları dünyanın en yüksek VO2Max değerlerine sahip olsa da, en iyi 100 maraton derecesi içinde İskandinavya'dan bir atlet göremezsiniz.

Koşu ekonomisi: Belli bir hızda koşmak için ne kadar oksijene ihtiyaç duyduğunuzu gösteren değerdir. Aynı örnekten gidersek bir arabanın 100 km'de 6 litre benzin yakması gibi, bir insanın da bir km'yi belli bir hızda koşması için ne kadar oksijene ihtiyacı olduğu ölçülebilir. Kısacası bu veri,  koşunun size getirdiği maliyet hakkında bilgi verir. Aynı hızda koşan iki atletten koşu ekonomisi daha iyi olan, VO2Max değerinin daha küçük bir yüzdesini kullanarak koşabilir.

Laktat Eşiği: VO2Max'e motor, koşu ekonomisine yakıt tüketimi dersek, laktat eşiği ise arabanın  maksimum hıza olabildiğince yakın bir hızda sorun yaşamadan (örneğin su kaynatmadan, motoru patlatmadan) gidebilmesi olarak tanımlanabilir. Eğer bir koşucu laktat eşiğinin altında koşarsa yorgunluğu uzunca bir süre erteleyebilir, üstüne çıkarsa koştuğu hızı uzun süre devam ettiremez. Elit koşucular genelde maksimum nabızlarının yüzde 80 ila 85'ini kullanarak laktat eşiğinin altında kalabilirler.

Buradan hareketle bir atletin daha hızlı koşabilmesi için ya arabanın motorunu büyütmesi (VO2Max'ını yükseltmesi) gerekir ki bu genetik özelliklere de bağlı olduğu için özellikle elit seviyelerde çok zordur. İkinci ihtimal antrenmanlarla laktat eşiğini yükseltmektir. Böylece daha yüksek hızlarda daha uzun süre koşulabilir. Kipchoge'nin özellikle bu konuda rakiplerine bir üstünlüğü olduğu düşünülüyor. Üçüncü ihtimal ise koşu ekonomisini geliştirmek, yani yine bir araba mantığından gidersek aynı hızda koşarken daha az yakıt tüketimine ihtiyaç duymak. İşte bunu yapmanın yollarından bir tanesi de kullanılan ekipman. Bu da bizi bir sonraki faktöre yani ayakkabıya taşır.

2- Ekipman (Ayakkabı)

Hatırlayacağınız gibi Mayıs 2017'de yine Nike'ın sponsorluğunda Kipchoge İtalya'da Monza Formula 1 pistinde bir deneme daha yapmış ama 25 saniye ile 2 saatin üstünde kalmıştı. Kipchoge bu denemede Nike'ın Vaporfly 4% modeli ile koşmuştu. Nike bu ayakkabının her adımda yüzde 4 enerji tasarrufu sağladığını iddia etmiş ve ayakkabıyı bu şekilde pazarlamıştı. Bu ifade önceleri bir pazarlama taktiği olarak görülse de daha sonra yapılan bağımsız laboratuvar çalışmalarında gerçekten de ayakkabının yüzde 4.2 oranında enerji tasarrufu sağlayabileceği ortaya çıkmıştı. Hatta sponsoru Adidas olan bazı atletler, Nike logosunu kapatarak bu ayakkabıyı giymiş ve uzak ara en iyi derecelerini koşmuştu.

2:03 koşabilen bir maratoncuya Nike'ın yeni ayakkabısının teorideki etkisi. 
Tüm bu araştırmalar ayakkabının elit maratoncuların sürelerini en azından 60-90 saniye kadar geliştirebildikleri konusunda ciddi veriler ortaya koyuyor. İtalya'daki denemede Vaporfly %4 modelini giyen Kipchoge, Cumartesi günü Avusturya'da Vaporfly Alphafly% prototip modelini giydi (düzeltme için tribündergi'ye teşekkürler) ve bu ayakkabı hakkında henüz bir araştırma yok. Ama koşu ekonomisine katkısının yüzde 4'den daha fazla olduğu iddia ediliyor. Nike'ın patent başvurularına göre bu ayakkabının tabanının ön kısmında içi sıvı dolu dört adet ped var ve bunlar belli bir basınca kadar şişiriliyor. Bu pedler koşucunun uyguladığı kuvveti tabandaki karbon fiber tabakaya yayıp, yere bastıktan sonra gelen tepki kuvvetini geri iletmekle görevli.


Bir görüş bu ayakkabıyı herkes alıp giyebileceği için bunun bir sorun yaratmadığını savunuyor. Fakat karşıt görüştekiler herkesin satışına açık olan ayakkabının Kipchoge'nin ayakkabısından farklı olduğunu söylüyor. Çünkü ayakkabının onun için kişiselleştirilmiş farklı bir versiyon olduğunu ve yapısının açıklanmadığını belirterek bunun etik olmadığını savunuyorlar. Ayakkabı konusunda da şöyle bir örnek veriyorlar: Dünyanın en iyilerinden oluşan 10 koşucuyu Berlin veya Londra gibi bir maratonda bir araya getirdiğinizi ve bu atletlerin en iyisi ile en kötüsü arasındaki fizyolojik farkların yüzde 2 seviyesinde olduğunu düşünün. Eğer laboratuvar testlerindeki gibi Nike'ın etkisi gerçekten yüzde 4 seviyelerinde ise kimin en iyi olduğunu atletlerin kendisi değil kimin hangi ayakkabıyı giydiği belirliyor. İddia bu. En iyi fizyolojiye ve yarış taktiğine sahip koşucunun mu kazanmasını istersiniz yoksa en yüksek teknolojiye sahip ayakkabıyı giyen koşucunun mu?

Bir diğer örnek ise 2:45'lik yüksek atlama dünya rekoru üzerinden veriliyor. Bir insanın yüksek atlamada 3 metre atlayamamasının sebebi kas ve tendon yapısının dünyadaki yer çekimine daha fazla karşı gelememesi yüzünden. Eğer bir insan, yer çekiminin daha düşük olduğu Mars'a gider ve 3 metre atlarsa, bu insanoğlunun geliştiğini değil yer çekiminin azalması ile şartların değiştiği anlamına gelir. Kısacası Cumartesi günü 2 saat altına inilmesindeki en büyük faktörün öncelikle ayakkabı (daha sonra da hava sürtünmesinin azaltılması) olduğu ileri sürülüyor.

Bu iddiayı güçlü şekilde destekleyen bazı veriler de var. Tarihteki en hızlı 12 maraton derecesinden 8 tanesi son 12 ay içinde koşuldu. En hızlı 10 kadın maraton derecesinden 6'sı da yine son 2 yıl içinde  elde edildi. 2 hafta önce Berlin Maratonu'nda Bekele 2:01:41 ile Kipchoge'nin dünya rekorundan sadece iki saniye yavaş koştu. İkinci olan Legese uzak ara en iyi derecesini yaparak 2:02:48 ile bitirdi. Henüz 4 hafta önce kimsenin beklemediği bir diğer Kenyalı Geoffrey Kamworor 58:01 ile yarı maraton dünya rekorunu kırdı. Bu da yetmezmiş gibi yine bu hafta sonu Chicago'da Kenyalı Brigid Kosgei 16 yıldır yanına yaklaşılamayan Paula Radcliffe'in kadınlar dünya rekorunu tam 81 saniye geliştirerek 2:14:04'e getirdi. Bunlar niye önemli? Çünkü bunların hepsi Nike'ın yeni karbon fiber tabanlı ayakkabıları ile koşulan dereceler. Burada tabii sorulması gereken soru şu: Aynı koşucular 4-5 yıldır varlar. Hepsi aynı dönemde tarihte eşine pek rastlanmayan oranda büyük bir gelişim mi gösteriyorlar, yoksa işin sırrı koşu ekonomisini ciddi şekilde değiştiren ayakkabılarda mı?

Tarihin en iyi 12 maraton derecesinden 8 tanesi son bir yılda koşuldu. Bu tesadüf mü?

Kipchoge'nin Viyana'da giydiği Alphafly prototipinin taban yapısı

Karşıt görüştekiler teknolojinin sürekli ilerlediğini, örneğin 1960'lardaki tartan pist kalitesinin veya ayakkabı teknolojisinin çok farklı olduğunu, dolayısı ile bunun sürecin normal akışı olduğunu söylüyorlar. Diğer taraf ise bu teknolojik gelişimlerin tarihte hep kademeli şekilde ilerlediğini ve tarihin hiçbir döneminde süreler üzerine bu kadar ani ve büyük oranda etki etmediğini savunuyorlar.

Yürürlükte olan IAAF kuralları ise kullanılan ayakkabıların yapısı konusunda net değil. Şu anki ilgili kural atletlerin kendilerine avantaj sağlayacak bir ekipman kullanamayacağını söylüyor ama bu maddede avantajın tanımı net olmadığı için herhangi bir yaptırımı yok.

3- Çevre Şartları

Yapılan araştırmalar en iyi maraton performansı için ideal sıcaklığın 10 derece civarında olduğunu gösteriyor. Viyana'da 2 saat boyunca sıcaklığın 9 ila 11 derece arasında değiştiğini düşününce bu konuda ideal ortamın seçildiği görülüyor. Viyana'nın deniz seviyesinden sadece 165 metre yüksekte olması da bir başka ideal faktör.

Parkurun yapısına gelirsek, Kipchoge yüzde 90'ı tamamen düz olan 9.6 km uzunluğunda bir parkurda tur attı. Yapılan araştırmalara göre dönüşler ve minimal düzeydeki eğimin Kipchoge'ye kaybettirdiği zaman 5 sn'den daha az.

Gelelim en önemli faktöre, yani drafting olarak da nitelendirilen hava direncinin azaltılmasına. IAAF kurallarına göre resmi yarışlarda pacer'lar değişemiyor ve en fazla 20-30 km kadar bu tempolara dayanabiliyorlar. Bu denemede 41 pacer, sürekli değiştiği için Kipchoge'ye tüm maraton boyunca eşlik edebildiler. Hava direncini miminuma indirmek için Kipchoge bütün yarış boyunca önde V şeklinde dizilen ve arkada iki kişinin olduğu bir düzenin ortasında koştu. Eindhoven Üniversitesi'ndeki rüzgar tünelinde 100'den fazla farklı diziliş denendikten sonra bu dizilişin hava direncini yüzde 85 oranında azalttığı tespit edilmiş. Newyorker'da yayınlanan makaleye göre eğer bütün yarış boyunca kusursuz uygulanabilirse bu dizilişin Kipchoge'ye 1 dakika 52 sn kazandıracağı ön görülmüş.

Kipchoge'nin yarış boyunca koştuğu formasyon. 

SONUÇ

Tüm bunlar ne anlama geliyor derseniz nereden baktığınıza göre değişir. Geniş kitlelere ulaşan bu tür denemeler sporu yaymak, farkındalık yaratmak ve ilham vermek için oldukça yararlı. Ayrıca son kilometreyi 2:40'da geçmesi, son 400 metrede pacer'ların yavaş yavaş açılarak geriye çekilmesi ve Kipchoge'nin son 200'deki rahatlığı bunu uzun yıllar hatırlanacak ikonik bir finiş haline getirdi. Bu açıdan bakınca deneme amacına ulaşmış gözüküyor. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi Kipchoge'nin Sub 2 koşusu hiç yapılmamış bile olsa, daha önce yaptıkları ile tarihin en başarılı maratoncusu unvanını hak etmiş olduğunu söylemek sanırım çok yanlış olmaz. Aslında denemedeki tüm lehteki verilere baktığımızda, Berlin'de gerçek yarış şartlarında ve IAAF kuralları altında koştuğu 2:01:39'un aslında ne kadar iyi bir derece olduğu da ortaya çıkıyor. (Aynı şey tabii Bekele'nin 2:01:41'i için de geçerli).

İşe diğer açıdan bakarsak, özellikle bu ayakkabıları giyen diğer atletlerdeki ani ve büyük gelişimleri göze aldığımızda ayakkabının bu sürelerde önemli bir yeri olmadığını iddia etmek oldukça zor gözüküyor. Şimdiden diğer markalar benzer yapıda ayakkabılar üretmeye başladılar ve bu durum nereye kadar gidecek bilinmiyor. Hatırlayacağınız gibi 2000'lerin başından itibaren yüzme yarışlarında mayo teknolojisi birçok değişime uğramış ve sürtünmeyi büyük oranda azaltan bu mayolarla kısa sürelerde sayısız dünya rekoru kırılmıştı. Bunun sonucunda yaşanan büyük tartışmalar sonrasında mayolar için bazı kriterler getirilmişti.

Ayakkabı teknolojisinde bu süreç nereye gidecek, yakın zamanda benzer yasaklar ve kısıtlamalar olacak mı hep beraber göreceğiz. Sanıyorum önümüzdeki 5 yıl içindeki gelişmeler bu denemenin tarihteki yerini daha iyi anlamamıza sebep olacak.

25 yorum:

  1. elinize sağlık, nefis bilgilere ulaştım.

    bu tempoda koşmak için çok uzun olan süreyi bir kaç sn geliştirebilmek için verilen her türlü çaba çok önemli tabiki.

    YanıtlaSil
  2. aydınlatıcı ve harika bir analiz-bilgi yazısı olmuş.
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Son derece bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Hocam emeğinize sağlık. Harika bir Makale olmuş Teşekkürler 🙏

    YanıtlaSil
  5. Harika anlatmissin, teşekkürler Aykut

    YanıtlaSil
  6. Aykut Hocam, farkli yerlerde okumustum, derleyip gusel bir kurguyla anlatmissiniz. Emeklerinize saglik

    YanıtlaSil
  7. Cok tesekkurler yine cok aciklayici ve bilimsel bir degerlendirme olmus...

    YanıtlaSil
  8. Aykut abi emeğine saglık. Harika bir yazı olmuş. Bilgiler son derece önemli

    YanıtlaSil
  9. Yazınız çok bilgilendirici olmuş teşekkürler.benimde bazı yorumlarım olucak.kiocige için en iyi maraton koşucusu demişsiniz bence bekele halile hebriasilese Wilson kipsang.ondan daha iyi maratoncu.onlarada bu imkanlar verilse 2saatin altına kesinlikle inebilirlerdi.bekele burada biraz daha öne cikiyor.ama kişilik olarak biraz daha duygusal gibi .Bunda bir antreman esnasında eşinin ölmesi büyük faktör.oyke bir olay gerceklesmeseydi rekoru çoktan kirardi.5binle 1000bin rekorları elinde zaten .o mesafelerde kiocogeyi her zaman gecmistirsonuc 2020de olimpiyatlarda Tokyo'da ikisinde yarisirsa belli olucak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı imkanlara sahip olsalar inebilirlerdi, bu kesinlikle ihtimal dahilinde. Özellikle Bekele'nin Berlin'deki 2:01:41'den sonra bu gayet olası ki onda neredeyse ikinci yarının tamamını yalnız koştu. Tabii karşılaştırmalar varsayımlarla olursa işin içinden çıkmak zor olur, o yüzden hep yapılmış, gerçekleşmiş başarılar üzerinden karşılaştırma yapılır. En başarılı uzun mesafe koşucusu dersek o zaman Bekele ve Gebrselassie kesinlikle listenin en tepelerinde yer alır. Ama maraton ile sınırladığımızda Kipchoge'nin kariyeri başka bir seviyede. Katıldığı 12 maratonun hepsi Londra, Berlin gibi kazanması en zor maratonlardan ve 11'inde birinci olup sadece birinde ikinci olmuş birinden bahsediyoruz. Her yerde her şartta kendinden bekleneni verebiliyor. Bekele'nin sakatlıklar sebebiyle sadece son birkaç senede bıraktığı iki üç maraton var. Varsayımlar değil, gerçekleşmiş sonuçlar üzerinden bakınca Kipchoge maraton mesafesinde önde.

      Sil
  10. Süper yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Aykut Hocam harika bilgiler, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teknolojinin etkisini ortadan kaldırmak istiyorsak çıplak ayak koşu tarafsızlığı sağlayabilir mi? Aynı şekilde yüzme için de, mayosuz yani. Tabi tabular nedeniyle mayosuz yüzmenin kabul edilmesi yakın gelecekte imkansız ama :)

    YanıtlaSil
  13. Kaleminize saglik hocam, dediklerinize paralel eski bir TEDX videosu var izlemediyseniz ilginizi cekebilir.
    “Are athletes really getting faster, better, stronger?”
    https://youtu.be/8COaMKbNrX0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu birçok kişiye tavsiye ettiğim bir video ama bu gelişmeler üzerine daha da anlamlı. Teşekkürler.

      Sil
  14. Harika bir yazi elinize saglik Aykut hocam ����

    YanıtlaSil
  15. Çok teşekkürler, şahane bir bilgilendirme yazısı. Tüm yorumları okuyamadım ama tek bir nokta eklemek isterim: motivasyon! Yarış öncesindeki tüm mental hazırlıkları bir yana bıraksak dahi, yarışın kapalı bir pistte değil de seyirci önünde koşulmasının müthiş bir performans artırıcı olduğunu sanıyorum... Herhangi bir bilimsel araştırmaya dayandıramasam da son km'lerdeki gözlemim bunu söylüyor :))
    Teşekkürler,
    Emrah Gülle

    YanıtlaSil
  16. Uluslararası yüzme yarışlarında "FINA approved" mayolar giyiliyor. Bugüne kadar "IAAF approved" ayakkabıların zorunluluk haline getirilmemesi garip olan. Aynı şeyler tempo veren saatler için de geçerli, yüzmede yasak ancak koşuda serbest. Yasak olsun diye yazmıyorum ama bir spor dalı bu şekilde kendini güncellerken, diğerinin bunları yeni tartışması enteresan. Koşunun yüzmeye göre daha popüler olması ve elit seviyede de daha profesyonel olması bu gecikmelere sebebiyet vermiş olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bunun en büyük sebebi bu tarihe kadar ayakkabıların performanslar üzerine gerçekten ciddi oranda etki etmemiş olmasından. 2010'lara kadar en büyük gelişim yeni teknoloji ile ayakkabıların darbe emici özelliklerini kaybetmeden daha hafifletilmesiydi. Ama bunun üzerindeki araştırmalar da bunun koşu ekonomisine en fazla yüzde 1 oranında etki ettiğini gösteriyor. Zaten daha fazla olsaydı tüm en iyi dereceler belli bir ayakkabı ile koşulurdu ama böyle bir şey olmadı. Şu andaki derecelerin gelişimi daha önce görülmemiş düzeyde. Sanırım bu gelişmelerden sonra ayakkabı konusu daha çok gündeme gelecek.

      Sil
  17. konunun ayakkabı kısmı çok tartışmaya açık, bir örnek daha vereyim, Kona'da yapılan Ironman Dünya Şampiyonası'nda erkeklerde kazanan Jan Frodeno, koşu kısmında Asics'in prototip modeli olan Metaracer modelini giydi...hatta Kona'da ilk 3 erkek ve kadın sporcuların hepsi karbon fiber plakaya sahip ayakkabılar giydi (3 tane vaporfly next%, 1 tane metaracer, 1 tane carbon rocket, 1 tane fuelcell racer)...belli ki karbon fiber plaka kullanımı, bu sporun geleceğine açılan önemli kapılardan bir tanesi...

    konuya çok hakim değilim, yönetmelikleri okumadım fakat, sanırım IAAF tarafından kullanılabilecek ayakkabı tanımı var, mesela yay olmaması gerekiyor diye bir tanım kalmış aklımda...fakat bu deneme IAAF tarafından tanınmıyorken, ayakkabı illa ki IAAF tarafından tanınmalı mı emin olamadım...

    YanıtlaSil
  18. Faydalı bilgilendirme için teşekkür ederim...
    - o zaman şu ortaya çıkıyor..;
    Bilimsel araştırmalara göre , koşudaki formasyonlara göre , ayakkabı teknolojisini de ortaya koyarsak , pacer ların göstermiş olduğu sistemli desteğini de hesaba katarsak..
    Bekele 1:59:40 lık dereceyi çok rahat geliştirebileceğini resmi tek başına koştuğu ( pacer sız ) dünya rekorunun 2 saniye gerisinden gelerek göstermiş oldu...!
    Bekele Berlin’de pacer olmadan dünya rekoruna 2 saniye geç geldi..
    Bu hesaplamalarla bekele daha iyi diyebilir miyiz ?
    ( bence evet )
    -Yani bu projeyi bekelenin üstünden de yürütebilirlermiş..

    YanıtlaSil
  19. Müthiş bir bilgilendirme yazısı. Çok teşekkürler. Ancak yazınız da ve yorumlarda da görülen şu ki: Teknolojik gelişmeler, her spor müsabakasında farklı algılanıyor ve kurallaşıyor. Ben bu tür aykkabıların ve teknolojik gelişmiş giysilerin fayda ekonomisine dayalı olarak perakende pazarına çok fazla inemeyeceği kanaatındayım (Bundan sonra) Keza bu ürünlerin artık kişiselleşeceği ve bu yüzden de maliyetinin artacağını düşünüyorum. Bu aynı motorlu araçlarda kullanılan teknolojiye ve maliyet unsurlarına benzeyecek. Şöyle ki ; biliyorsunuz ferrari de bir motor var ve bu motorla dormula yarışını kazanabiliyor , gücü belli ama ferrari bu motoru perakende pazarına sunamıyor. yani piyasada bu motor bire bir yok....Hem yarışa hem pilota uygun bir motor. İşte en azından ileride ayakkabı teknolojiside buna benzeyecek gibi...Sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil
  20. Kipchoge'yle projenin gerçekleştirilme sebebi, hem son olimpiyat şampiyonu hem de maraton dünya rekoru sahibi olması. Ayrıca
    diğer koşuculara imkan verilmemiş denmiş ama breaking2 belgeselinde
    üç atlet ile deneme yapılıyor.
    Sonuçlar:
    Eliud Kipchoge Kenya 2:00:25
    Zersenay Tadese Eritrea 2:06:51
    Lelisa Desisa Ethiopia 2:14:10

    Gene en yakın isim Kipchoge. Bu verilere göre 2 saatin altında maraton koşabilecek aktif isim Kipchoge olarak gözüküyor. Proje de bundan dolayı Kipchoge'ye şans vermeleri çok normal.

    YanıtlaSil
  21. Aykut hocam çok güzel bir değerlendirme yapmışsın, eline sağlık.

    YanıtlaSil