8 Mayıs 2012 Salı

Çekmeköy 60K 2012 Yarış Raporu

11 Eylül 2011'de Çekmeköy'de Türkiye'nin ilk tek günlük resmi ultra maratonu koşulmuştu. Kısıtlı imkanlar dahilinde olmasına rağmen başarıyla organize edilen ve katılımcıların büyük beğenisini kazanan bu yarıştan sonra devamının gelmesi kaçınılmazdı.

2012 yılının başından bu yana potansiyel katılımcıları ve arazi koşususuna alışık olmayanları yarışın yapılacağı Çekmeköy Ormanı'na hazırlamak amacıyla birkaç antrenman yarışı düzenlendi. Bunlardan biri hakkındaki yazımı burada okuyabilirsiniz. Herkesin kendisini test edebildiği bu koşular hem katılımcılar açısından faydalı oldu hem de kış döneminde toplu ve organize şekilde koşmak isteyenlere bir alternatif yarattı.

 

2012 Çekmeköy Ultra'nın bir önemli özelliği de UTMB yarışlarına puan veren bir yarış olmasıydı. Aralık ayında UTMB organizasyonuna resmi başvurada bulundum ve yazışmalar Şubat ayında sonuç verdi. Böylece Çekmeköy 60K parkuru, 2013 UTMB yarışlarına 1 puan veren resmi bir yarış olarak tanındı. Konu hakkında detaylı bilgi için önceki yazımı okuyabilirsiniz.


Geçen sene 50K olarak organize edilen yarışta, bu yıl 30K - 45K ve 60K mesafeleri bulunuyordu. Bu da katılımcılara değişik alternatifler sunmuş oldu. Çekmeköy kolay bir parkur değil. Bu sene 60K parkurunda 1825m tırmanış vardı. Yer yer oldukça dik çıkışlar mevcut. Eğer yağmur yağarsa bazı yerlerde ayakkabı tabanına yapışan cinsten çamur oluyor. Eğer bugünkü gibi hava sıcaksa, pek gölge olmadığı için ısıdan ciddi şekilde etkileniyorsunuz.

Benim açımdan bakınca yarış oldukça olumlu geçti. 3 hafta önce İznik Ultra 126K'yı tamamlamıştım ve vücudum yavaş yavaş toparlanıyordu. Yarışa yavaş başlamayı düşünüyordum fakat herkesin dönerek birbirini çektiği bir ön grup oluşunca bir anda kendimi gayet hızlı olan tempoya ayak uydururken buldum. İlk 20-25km maraton eforuna yakın koşuldu. Tabii maraton 3-4 saat sürerken bu yarış 6-7 saat sürecekti ve bunun devam etmeyeceğinin sanırım herkes farkındaydı.

30.km'ye kadar Bahadır ve Mustafa Kızıltaş ile birlikte geldik ama bir ay sonra Gobi çölünde zorlu bir maceraya atılacak olan Mustafa abi bir sakatlık yaşayınca doğrusunu yaparak riske etmek istemedi. Bundan sonra 1.5 saat kadar daha önce birçok kez birlikte koştuğumuz yerlerde Bahadır'la birbirimizi motive ederek yokuş ağırlıklı bölümü geride bıraktık.

60K /+1800M
45.km civarında kendimi iyi hissediyordum ve önümde Ufuk Öztürk'ü gördüm. Bir yol ayrımında ne tarafa dönüleceğinden emin olamamıştı. Böyle durumlarda benim de başıma geldiği üzere sinirlenmişti ve yarışı bıraktığını söylüyordu. Birkaç dakika boyuıca kararından vazgeçirip beraber devam etme konusunda ikna etmeye çalıştım. Hemen karar vermemesini söylerken 10 dakika kadar birlikte yürüyüp konuştuk. Ardından da beraber koşmaya başladık. 50.km civarında öğlen sıcağı bastırmıştı ve üstüste çok ciddi yokuşlar geliyordu. Bu bölüm ciddi şekilde zorladı ve 53.km'deki son istasyona oldukça yıpranmış şekilde ulaştık.

Burada içtiğimiz kola ve yediğimiz bisküvi ile 10 dakika kadar sonra toparlanıp kalan yolun büyük bölümünü fena olmayan bir tempo ile koştuk ve 7 saat 9 dakika sonra Ufuk Öztürk'le birlikte finişe ulaştık.

Yarışta üç farklı mesafe ve parkur olmasına rağmen herşey problemsiz işledi. Yarıştan bir gün önce ağaç kesimi yüzünden bazı yollar kapanmasına rağmen Bakiye Duran hemen alternatif bir parkur yaratarak yarışta sorun yaşanmasını engelledi. Faruk Kar da organizasyonun sorunsuz ilerlemesi için geçen yıl olduğu gibi hem yarış öncesinde hem de esnasında büyük emek verdi. Yarışta görev yapan gönüllülere de özellikle teşekkür etmek istiyorum. İstasyonlarda, yarış sırasında ve sonrasında büyük fedakarlık yaparak bizlere destek oldular.

Çekmeköy Ultra, zorlu parkuru, başarılı organizasyonu ve İstanbul'un göbeğinde olması sebebiyle katılım kolaylıkları düşünüldüğünde bence uzun mesafe koşanların ve kendini test etmek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir yarış. 

60K sonuçları için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder