31 Mart 2013 Pazar

Geyik Koşusu 28K - 31 Mart Yarış Raporu

Asics'in sponsorluğundaki Geyik Koşuları serisinin 2. ayağı yüksek bir katılım ile gerçekleşti. Katılım listesinden oldukça kalabalık olacağı gözüktüğü için yarışa normalden biraz daha erken gitmeyi planlamıştım. Saat 8 gibi start noktasına geldikten sonra numaramı birkaç saniye içinde alıp son hazırlıklıkları tamamladım.

İyi ki erken gelmişim çünkü biraz daha geç kalanların başlangıç yerine zamanına ulaşmada büyük sıkıntı yaşadığını gördük. Bunun en büyük sebebi orman giriş ücretinin 11 lira yapılmasıydı. Normalde birkaç saniyede geçebilecek bir arabanın bozuk para araması,  para üstü beklemesi derken araçlar uzun süre beklemişler. Bunun sonucunda yarışın başlamasına kısa süre kala kapıda uzun araç kuyrukları olduğu haberi gelince tüm mesafelerin başlangıç saati yarım saat ileri atıldı. Buna rağmen son anda yetişebilen arkadaşlar oldu.


Böylece 28K yarışı 9:30'da, 14K yarışı 10:00'da, 4K yarışı da saat 10:30'da başladı. Serinin ilk yarışına kolum kırık olduğu için katılamayıp gönüllü olduğum için bu parkurdaki son yarışım Ocak 2012'de olmuştu. Parkuru biliyordum ama burada yarış temposunda koşmanın zorluğunu beynim biraz unutmuştu. 28K'nın başlaması ile önde Eser'in liderlik ettiği 3-4 kişilik bir grup oluştu. İlk 500m bu grubun 15-20m arkasında koştuktan sonra 2:42 maraton koşan biriyle aynı tempoda başlamanın mantıksız olacağını düşünüp kendime uygun tempoyu bularak yalnız şekilde devam ettim.

İlk yokuşun sonunda start noktasına kadar getirdiğim el mataramı yanıma almamanın büyük bir hata olduğu ortaya çıktu. Daha şimdiden dilim damağım kurumaya başlamıştı. Oysa ki yarıştan önce 28K koşacak arkadaşlara fazla giyinmemelerini, ikinci turda çok sıcak olacağını söylüyordum. Bu bölümlerde çamur az olduğu için fazla sorun olmadan hızlı geçti. 6.7K noktasındaki ilk su istasyonunda 2 tane suyu mideye indirince tekrar kendime geldim.
İlk turun sonuna doğru kesiştiğimiz 4K koşucularından birine doğru yaklaşırken. Fotoğraf: Ilgaz Kuruyazıcı
Turun ikinci yarısında çamur daha yoğundu ve son 2km'de  4K yarışını koşanlar ile parkurlarımız birleşince biraz slalom yaparak ilerleyip 1:13'e yakın bir süre ilk turu tamamladım.

İstasyonda tadı çok güzel gelen portakallardan birkaç tane yedikten sonra 2. tura başladım. 100 metre gittikten sonra yeterince su içmediğimi farkettim ama iş işten geçmişti. Bu arada arkadan gelen Duygun'u çağırıp birlikte gitmeyi düşündüm ama biraz sonra yanıma geldiğinde takip edecek gücüm yoktu. Ciddi şekilde dehidre olduğumun farkındaydım.

Garmin verisi. 28K'da yaklaşık 650m tırmanış var.

İkinci turun ilk 5km'si sıcaklığın artması ve orman içindeki nemin etkisi ile zor geçti, oldukça yavaşladım. Artık tek düşüncem 21K'daki su istasyonuna ulaşıp bu kez  acele etmeden 1 litre suyu mideye indirmekti. Gerçekten de istasyona gelince arka arkaya suları kafaya diktim. İlk 5-10dk beklendiği gibi midem şişti ama sonra giderek gücüm yerine gelmeye başladı.

Bu bölümleri tekrar hızlı geçince finişe 3-4km kala saate baktığımda 2:30'da bitirebilme ihtimalim olduğunu farkettim. Kendime küçük de olsa bir hedef koymak tekrar motivasyonumu yükseltti ve iyi bir tempo yakayalıp devam ettirmemi sağladı. Son 2km kala bu kez 14K koşucularını yakalamaya başladım ve zeminin izin verdiği yerlerde geçerek devam ettim. 1.5km kala 2:30 ilk defa mümkün gözükmeye başlamıştı ama biraz ilerideki ağaç kökünün başka bir planı vardı. Bir anda ayağımın takılması ile günün ilk düşüşü ile ne olduğunu anlamadan yere kapaklandım. Parkurda çok sayıda fotoğrafçı vardı ama bu güzel pozumu sanırım kimse yakalayamadı!
Hızlı bölümlerden birinde. Fotoğraf: Ilgaz Kuruyazıcı
Kalkıp birkaç saniye durum kontrolü yaptıktan sonra yumuşak zeminin de etkisiyle sorun olmadığını anladıktan sonra devam ettim. İlan edilen net sonuç sanıyorum 2:31:19 olarak gerçekleşti. Spontane hedefi yakalayamadım ama ikinci turun ilk yarısında felakete giden durumu ikinci yarıda düzeltip güçlü bir bitiriş ile pozitif hale dönüştürmeyi biraz olsun becerdim. Genelde 5.'lik ve yaş kategorisinde 3. olarak günü tamamladım. 28K'da 2:11 koşan Eser'i ve 14K'yı 57 dakikada bitiren Üzeyir Söylemez'i ayrıca tebrik etmek gerek. Bu parkur için müthiş süreler. 

Son metreler. Fotoğraf: Ilgaz Kuruyazıcı
Finiş anı. Yok, o kadar hızlı koşmuyorum, Ilgaz'ın eli titremiş. Fotoğraf: Ilgaz Kuruyazıcı
Sonuçta hem dostlarla birlikte ciddi bir antrenman oldu hem de kıştan yaza geçişte sıvı alımı konusunda bildiğimiz ama belki de unuttuğumuz şeyleri tekrar hatırlatması açısından oldukça fayda sağladı. Organizasyon gelince yine alışık olduğumuz gibi üst kalitedeydi. Benim gördüğüm ve katılımcılarla konuştuğum kadarıyla toplanma alanından işaretlemeye kadar her şey sorunsuz işledi. Ancak tek bir problem gördüm onu da söylemeden edemeyeceğim. İlk yarıştan sonra zemini biraz düzeltmişler ama bu kez de sıcaklık ve nemi tam ayarlayamamışlar. Onu da herhalde Eylül yarışında hallederler diye düşünüyorum...

Ne de olsa koşucunun bahanesi bitmez.

2 yorum: